Ontwikkel- en persoonlijkheidsassessment; het karakterprofiel

 In Blog

Ontwikkel- en persoonlijkheidsassessment; het karakterprofiel

Op wat voor manier communiceer jij het liefste? En hoe denk jij dat je overkomt op anderen? Heb je daar weleens over nagedacht?

Het bewust zijn van je eigen communicatie en gedrag maakt dat je kunt groeien als mens, waar je zowel zakelijk als privé van profiteert.

Met behulp van het ontwikkel- en persoonlijkheidsassessment brengen we op een heldere manier aan het licht wat je natuurlijke voorkeuren zijn en hoe je deze kunt ontwikkelen om zo de beste versie van jezelf te worden!

Het karakterprofiel

Het karakterprofiel staat hieronder weergegeven en bestaat altijd uit 8 verschillende gedragsstijlen. Je ‘scoort’ dus altijd iets van iedere stijl. Scoor je het hoogst op Helper, dan is dit je voorkeursstijl. Wat betreft de Helper weten we het volgende:   

Het is voor de Helper fijn om anderen te ondersteunen en om van betekenis te zijn. Het is zelfs zo dat door hulp en steunverlening ze de ander in staat stellen om tot een bepaald doel te komen of om een last te verlichten.
Confrontatie, egoïsme, onoprechtheid en doortraptheid zijn zaken waar de Helper spanning of zelfs angst bij voelt.

Ze gaan zeer mensgericht te werk en zijn vaak goed in begeleiding en coachen en kunnen daardoor bijdragen aan de persoonlijke groei van anderen.

Herken je jezelf hierin?

De valkuilen

De Helper is goedgelovig en soft. Ze kunnen gebruikt worden door een ander. Ze kunnen afhankelijk worden en onvoldoende oog hebben voor doelstellingen. Dit komt mede omdat ze gezien willen worden als zorgzaam en hulpvaardig. Als rechtschapen en “redder”. Het zijn vaak ook kanshebbers voor een burn-out.

Uitdagingen

Het zal een uitdaging zijn om grenzen aan te geven. Om assertief op te treden en focus vast te houden op taak en resultaat. En om zelf keuzes te maken en dingen zelf te bepalen.

Het persoonlijk ontwikkeltraject 

Gelukkig kunnen bovenstaande valkuilen en uitdagingen ontwikkelend worden. Na het afronden van het assessment kan het persoonlijke ontwikkeltraject er zo uitzien (let wel op: het gaat hier om een voorbeeld. Het persoonlijke trainingsschema wordt 100% afgestemd op de individu).

De soft skill trainingen (6 of 12 maanden):

  1. Assertiviteit; opkomen voor jezelf zonder een ander nodeloos te kwetsen
  2. Grenzen stellen; tot hier en niet verder
  3. Moedige gesprekken met m’n collega’s; hoe zeg ik lastige dingen?
  4. Doelen bereiken; op weg naar succes
  5. Keuzestress; stop de twijfel, maak een keuze
  6. Vitaliteit en energie; krachtig en fris in het leven staan

 

Alle gedragsstijlen zijn in meer of mindere mate bij iemand aanwezig. Als je leiding geeft aan een team heb je te maken met veel verschillende karakters.  Om talenten niet onbenut te laten heb je inzicht nodig. Nieuwsgierig? Neem contact op en start vandaag nog!

 

Recent Posts

Leave a Comment

fixed growth mindsetkenmerken van een goede leider