Fixed vs growth mindset: verander je manier van denken om je doelen te behalen

 In Blog

Fixed and growth mindset

Mensen met een fixed mindset geloven dat hun talenten en vaardigheden vastliggen. Dat je er mee geboren bent. Carol Dweck, grondlegger van de fixed en growth mindset, stelt echter dat je met je mindset (denkwijze) invloed op je talenten en vaardigheden uit kunt oefenen. Hoe meer je jezelf uitdaagt om te leren, hoe gezonder en scherper je verstand. Zo ontwikkel je een growth mindset. 

 

FIXED MINDSET

Iemand met een fixed mindset gaat ervan uit dat intelligentie vast staat. Dit zorgt ervoor dat ze slim over willen komen. Zij zullen uitdagingen vermijden omdat er dan fouten gemaakt kunnen worden. Ze zijn sterk gericht op prestatie en resultaat en er wordt steeds gezocht naar bevestiging in intelligentie, persoonlijkheid of karakter.

Herkenbare uitspraken zijn: “je hebt het of je hebt het niet” of “zo ben ik nu eenmaal”.

fixed growth mindset ontwikkeling

Deze ‘fixed mindset’ kan hun beperken in hun succes omdat ze zich meer richten op het bewijzen van hun talenten en op het verbergen van hun tekortkomingen dan op het ontwikkelen van zichzelf.

Ze reageren defensief op fouten of tegenvallers, omdat ze vrezen dat die kunnen wijzen op een gebrek aan talent of aanleg.

Ze zijn ook meer geneigd om belangrijke kansen in hun loopbaanontwikkeling te laten schieten. Die zien ze namelijk niet zo zeer als kans op leren en groei, maar als risico om te falen en ‘door de mand te vallen’.

GROWTH MINDSET

Mensen met een ‘growth mindset’ gaan er vanuit dat basiskwaliteiten te ontwikkelen zijn door er moeite voor te doen.

Zij zijn van mening dat intelligentie te ontwikkelen is en zijn leergierig, durven kansen te benutten en leren van de resultaten.

Hun focus ligt niet op slim overkomen of op het oppoetsen van hun imago. Ze werken graag met mensen die hun uitdagen om te groeien, ze durven eerlijk te kijken naar hun tekortkomingen en zoeken naar manieren om die te verbeteren.

Iemand met een op groei gerichte mindset leert van kritiek en laat zich inspireren door het succes van anderen. Het resultaat is dan ook het bereiken van een steeds hoger niveau.

Growth mindset binnen organisatie

Mensen zijn verschillend als het gaat om talent, interesse en temperament, maar iedereen is in staat om te veranderen door te leren en ervaringen op te doen.

Het is niet gek dat steeds meer organisaties mensen zoeken met een growth mindset; met een voorkeur voor leren, welke open staat voor (positieve) feedback en het vermogen om obstakels onder ogen te zien en deze te overwinnen.

 

‘Ik verdeel de wereld niet in zwak of sterk of in successen en fiasco’s, ik verdeel
de wereld in mensen die leren en mensen die niet leren’ –
Benjamin Barber

De mindset van een topsporter 

Sommige sporters komen wel aan de top, maar weten de prestaties niet vast te houden. Waarom niet? Omdat ze uitgingen van aangeboren talent dat niet ontwikkeld hoeft te worden.

Juist de mensen die bleven oefenen en leerden van hun fouten, bleven succesvol.

Een mooi voorbeeld is Michael Jordan die zegt:”I’ve missed more than 9.000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over again in my life. And that is why I succeed.” 

Het verschil maken

Jij kan het verschil maken. Of je nu teamleider bent, sportles geeft of beleidsmedewerker bent, als je je bewust bent van je manier van denken, kun je deze ook aanpassen en anders gaan denken en handelen.

Je kunt jezelf aanpakken door bijvoorbeeld kansen om te leren te grijpen en door te zetten op momenten dat je op wilt geven. Pak die kansen, zeg vaker ja, leer van fouten en blijf moeite doen! Ga jij voor groei?

 

Wil je meer informatie over onze trajecten of over growth en fixed mindset? Neem dan contact op met Lonneke Boel, 06 – 179 7 06 85.

Recent Posts

Leave a Comment

competentie ontwikkelingkenmerken van een goede leider